неделя, 13 септември 2009 г.

23 деца също са в списъка за трансплантации

962-ма българи чакат бъбреци и сърца

Правят банка за стволови клетки в “Александровска”

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 14 септември 2009 г.


Деветстотин шестдесет и двама български граждани чакат за трансплантация на орган. 23-ма от нуждаещите са деца и юноши, а най-много хора са в списъка за бъбреци. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев на научнопрактическа конференция по трасплантология, която се проведе в Банкя.
"Към 14 август в листата на чакащите за сърце са 40 човека, от тях до 18-годишна възраст е един, а четирима са до 30 години. За черен дроб са записани 54 души, от които 8 до 18-годишна възраст, а до 30-годишна - петима българи. Най-много са хората в списъка за бъбреци - 868. От тях децата и юношите са 14, а тези до 30 години - 109", сочат данните на новото ръководство на здравното министерство.
Национален център за трансплантации, за чието финансиране правителството ще има цялата грижа, ще бъде изграден у нас, съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който също присъстваше на конференцията. По думите му стана ясно, че строителството на центъра е приоритет на кабинета му и ще започне възможно най-скоро.
Отделно от този център ще бъдат създадени банка и регистър за стволови клетки. Очаква се проектът за него да бъде готов скоро след средата на септември. Предвижда се той да бъде в университетската Александровска болница в София, а по предварителни разчети изграждането му ще струва 3 млн. лева.

Пари за нуждаещите се има

Пари за трансплантациите на всички нуждаещи се има. Правителството има готовност да поеме разходите по извършването им. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов и поясни, че става дума за около 1000 души нуждаещи се.
"Ако се появи подходящ донор от чужбина, нашата страна ще плати, но той ще бъде осигурен на болния." Така Борисов коментира твърдението на здравния министър д-р Божидар Нанев, че в страната ни има отлични специалисти в областта на експлантацията и трансплантацията, но липсват органи. Той изтъкна, че тази дейност от областта на медицината у нас е десет пъти по-слабо развита, отколкото в останалите страни в Европейския съюз.
Присажданията ще се финансират със средствата от Фонда за трансплантации, който беше създаден от кабинета неотдавна и в който вече има 5 млн. лева. Дали е заради липса на пари, или на организация, проблемът трансплантации в България стои с пълна сила, не скри премиерът.


Комента
р


Вяра колкото синапово зърно

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 14 септември 2009 г.

"Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно" (Матей 17:20). За някой тези Христови думи може и да звучат като утешителната приказка на баба преди сън. За други дори като клише. Едно е вярно обаче, че дори зрънцето вяра в себе си и в делото, което предприема човек, му дава и възможност да осъществи поне част от него.
Надежда, та макар и колкото синапово зрънце, набира сила у стотиците български граждани, които от години чакат да им бъде присаден бъбрек, сърце, черен дроб. Десетки от тях всяка година си отиват от този свят, недочаквайки своя спасителен орган. По една единствена причина - лоша организация на донорството и лоша популяризация на ползата от него - все неща, за които вина имат не едно и две правителства, не един и двама предходни здравни министри. Вина имаме всички ние с нашата безхаберност и подминаване на проблема като чужд. Докато не ни застигне.
Напоследък обаче управляващите показват истинска загриженост за разрешаването му и конкретни намерения и действия да спечелят някой и друг ден в повече живот за болните. Само преди месец правителството създаде фонд за трансплантациите, предстои изграждането и на център, както и на банка за стволови клетки. Все неща, които дават надежда, че най-сетне нещо в здравната ни система се размърдва в полза на пациента. Едно обаче е ясно отсега, а именно, че щом човек има желание, може да намери и начин да го реализира. Защото, както казва Ричард Бах "Провидението ни дава мечти според възможностите ни да ги реализираме."

.

Няма коментари: