четвъртък, 3 септември 2009 г.

Само 66 случая на свински грип у нас

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 4 септември 2009 г.

България е сред най-слабо засегнатите от свински грип, към момента случаите са само 66. Не е възможно 12-те руски деца да са се заразили у нас, заяви д-р Ангел Кунчев, завеждащ отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Така водещият епидемиолог коментира информацията, разпространена от агенция „Новости" за установени случаи на щама А (H1N1) при деца от Русия, летували на нашето Черноморие.
За такава група не е търсена лекарска помощ у нас, не са правени и лабораторни изследвания на руснаци, категоричен бе д-р Кунчев и подчерта, че това съобщение за грип, прихванат у нас, не е първото в Русия. По думите му такива имало пускани три-четири пъти преди месец-два.
Те обаче не идват като официални съобщения и запитвания, а се тиражират в медиите, каза д-р Ангел Кунчев и изтъкна, че не може да се установи къде точно уж потърпевшите са били настанени на лечение.
На фона на това, че в България идват много по-малко руски туристи, отколкото в Турция или в Кипър, вече няколко съобщения идват за заразени в България, а не в други страни. Това навява на мисълта, че играят други съображения, предположи епидемиологът и припомни, че случаите на (А) H1N1.

Коментар

Кюфтета от кал

На плажа децата правят замъци. На плажа обичат да се заиграват и възрастните. Вместо замъци обаче някои от тях забъркват кюфтета от кал. И се опитват да ги пласират за различни артикули - според интереса. За да ги продадат по-изгодно, дори ги пакетират с етикета "деца".
Едни такива кюфтета от кал за пореден път забъркаха тези дни неназовани, но добре информирани източници пред руската агенция Новости. Бомбастичната новина бе, че уж 12 руски деца са се разболели от свински грип, докато са летували по Българското Черноморие. Последваха шум, вопли и олелия до небесата, но нито едно официално запитване до българското Министерство на здравеопазването, нито до европейските здравни власти.
Проверките дори показаха, че цитираното название на лагера, в който уж били летували руските деца, е сгрешено, а в нито една болница и лаборатория за посочения от източника период не са преглеждани хора, още по-малко ученици със симптоми на свински грип, не са изследвани и проби за щама А(H1N1).
Към момента това е четвъртата подобна "новина" за летния сезон, която в крайна сметка се оказа чиста проба гъста кал, целяща единствено да подрони реномето на нашите курорти и да омаскари имиджа на страната ни като все още една от традиционно предпочитаните туристически дестинации от руските граждани.
Напълно възможно е някое дете действително да се е разболяло. Възможно е дори да се е инфектирало именно със свински грип. Но повече от ясно е, че това не е станало у нас, независимо от твърденията на пресаташето на Роспотребнадзор Олга Успенская, че лабораторните изследвания на 12 от тях, направени в Русия, са показали положителни резултати. Не е ясно обаче нито кога са направени изследванията, нито колко дни след завръщането им. Както не се споменава и това с какъв самолет са пътували и дали и някой друг пътник извън детската група, от друга държава, не е бил болен. Все обстоятелства, навеждащи на куп основателни подозрения, че става дума за нещо далеч по-различно от носни кърпички, термометри и лекарства. Като се вземе предвид и фактът, че "новината" за заразените деца е четвъртата за този сезон и се тиражира в самия му край, когато туристическите агенции анализират приходите си и започват да обмислят пакетите за следващото лято, е повече от ясно, че някой иска да разкаля Българското Черноморие за руските туристи. А не е тайна, че те са най-благодатните за всеки хотелиер и ресторантьор. Заради подобна антиреклама, та било и само заради дребни недоразумения не малко руски граждани напоследък избират да летуват в Турция и в Кипър, което е повече от показателно, че в тиражирането на "новини" за зарази точно в местата на туристическите ни дестинации играят други фактори, които нямат общо с медицината.
По същата схема, само че преди четири години, точно преди откриването на летния сезон, беше тиражирана "новината", че точно България е най-застрашена от птичия грип.
Заразата тогава въобще не стигна до нашата страна, но пък разколеба не малко руснаци да направят своя избор, който съвсем не беше в полза на нашето Черноморие. По подобен начин спорадично фактори от същото естество спират вноса на вино от Грузия и мляко от Литва в Русия. Проблемите там пък били в открити микроорганизми. Независимо дали причината е малка или голяма, щом става дума за много пари, все ще се намери кой да се оцапа с кал, за да омеси кюфтетата.
Въпрос на чест обаче е дали и този път здравните ни власти и външното ни министерство ще мълчат, или ще поискат въпросът да бъде разнищен докрай. И на заслужено родолюбие, независимо колко архаично може да звучи това в нечии непочистени от калта уши.

Няма коментари: