петък, 14 август 2009 г.

962-ма чакат за операция

962-ма чакат за операция

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР" 15 август 2009 г.

Деветстотин шестдесет и двама български граждани чакат да им бъде присаден орган. От тях 23-ма са деца и юноши. Това съобщи за "Монитор" изпълнителният директор на Националната агенция по трансплантации проф. Христо Куманов. Вчера той представи справка за броя на чакащите за премиера Бойко Борисов, който я поиска, за да я представи на министрите от кабинета в сряда, които ще гласуват предложението му за отпускане на допълнителни средства за нуждаещите се от присаждане на органи в България.
Към 14 август в листата на чакащите за сърце са 40 човека, от тях до 18-годишна възраст е един, а 4-ма са до 30 години. За черен дроб са записани 54 души, от които 8 до 18-годишна възраст, а до 30-годишна - 5-ма. Най-много са хората в списъка за бъбреци - 868. От тях децата и юношите са 14, а тези до 30 години - 109.



Инцидентът на кулата не е единственият

Два дни след трагичния инцидент на Царевец министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка на условията за безопасност на крепостта Царевец. След случилото се директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов обяви, че на хълма са взети всички необходими мерки за предотвратяване на подобни инциденти. Тези мерки включват поставянето на предупредителни табели за туристите. Според Църов на хълма не могат да се монтират парапети или други съоръжения, които да отделят туристите от крепостните стени и кулите. По този начин щяла да се наруши автентичността на архитектурно-музейния резерват Царевец. По думите му хълмът щял да заприлича на подобие на Дисниленд. Шефът на музея заяви още, че вината за случилото се е единствено на майката, която не е държала за ръка детето си и го е оставила без надзор.
Случаят с шестгодишния Делян не е първият нещастен инцидент на Царевец. През 2007 г. младеж падна в щерна на път за Балдуиновата кула, но се отърва само със счупен крак. След случая тогава от Министерството на културата разпоредиха вземането на спешни мерки за обезопасяване на хълма.
Туристите, посетили Царевец, не са на мнение, че хълмът е достатъчно обезопасен. Според тях е необходимо движението по крепостните стени и кулите да бъде изцяло забранено и те да бъдат отделени от алеята по някакъв начин. Другите оплаквания са от Балдуиновата кула. Там стълбите, водещи към върха є, са изключително тесни, а парапетът по неизвестни причини е монтиран от вътрешната страна на каменният зид. Не по-малко опасно е състоянието и на входа на крепостта. Някои от дъските, наредени на една от вътрешните порти, са изгнили и при стъпване върху тях се мърдат и преобръщат. Това може да причини най-малкото заклещване и счупване на крака на някой турист в зейналите между дъските дупки.

Няма коментари: