вторник, 17 март 2009 г.

Алтернативният синод иска €672 млн., за да преговаря

Хората на Инокентий с ултиматум към Максим

Полски адвокат плаши България с изваждане от Съвета на Европа

Силвия Николова,

В-к "МОНИТОР", 18 март 2009 г.


Не сме доволни от преговорите с работната група. Те са непродуктивни, заяви вчера членът на алтернативния синод отец Камен Бараков. Групата бе създадена, за да изглади споровете между българската държава и крилото на Българската православна църква около митрополит Инокентий до 20 април, когато изтича крайният срок на междинното решение на Съда по правата на човека в Страсбург. Според него, ако не бъде постигната договореност между двете страни, България ще трябва да плати глоба за нарушаване на два члена от Конвенцията за правата на човека заради извеждането с полиция на свещениците му от храмовете на 20 юли 2004 г. Алтернативният синод претендира и за близо 672 млн. евро, ако храмовете, земите и църковните сгради, от които бяха изгонени неговите служители, не му бъдат върнати.
Други 147 граждански дела са заведени срещу българската страна. От тях 87 са от свещеници, а 60 - от служители. Адвокатите на ищците пледират за обезщетения за пропуснати заплати, здравни и социални осигуровки за период от четири години.
Давам дума, че ако утре ни върнат в храмовете, на другия ден започваме разговори със Светия синод на дядо Максим за единство на църквата, но като равнопоставен партньор, а не като подчинена страна, заяви Камен Бараков.

По думите на главния секретар на синода епископ Гервасий няма канонични нарушения, за да има покаяние.

Ако България не се подчини на решението на Европейския съд, ще й бъдат наложени парични санкции, но е възможно и прекратяване на членството на страната в Съвета на Европа, заяви адвокат Роджър Кишка, представил се като специалист по международно право, но не успя да цитира въз основа на какъв документ може да стане това.

Митрополит Неофит:

Инатливите разпопваме, останалите приемаме

Свещеници от синода на Инокентий се стягат да се върнат в синода, оглавяван от патриарх Максим. Някои от тях вече са започнали разговори с митрополити по места. Очаква се покайни писма и молби за приемане те да подадат в Страстната седмица преди Великден, когато според църковния канон е най-усиленото време за покаяние, съобщиха администратори от Синодалната палата вчера.

Напълно възможно е някои от тях да изчакват решението на Съда по правата на човека, което се очаква към 20 април, за да си вземат паричните обезщетения от държавата, а после да се върнат, заяви за "Монитор" говорителят на Светия синод и негов временен председател Русенският митрополит Неофит. Ще приемем всеки, който искрено се покае и няма особено големи нарушения, като например да е с втори брак или да е криминално проявен. Упоритите обаче ще афорясаме, добави той. Така в църквата се нарича отнемането на духовни санове, което е равнозначно на разжалване до редови мирянин.
Синодът възложи на Старозагорския митрополит Галактион да се срещне с Инокентий и го склони за връщането му в каноничната Българска православна църква, каза още епископ Неофит. Инокентий е духовен син на дядо Галактион, уважава го, а това е половината от успеха на мисията му, добави той. По думите на говорителя напълно възможно е срещите между двамата да започнат още идната седмица. Владиката уточни, че синодът не е излъчил контактна група за срещи и преговори с хората на дядо Инокентий, но лично патриарх Максим е благословил всеки един от митрополитите и редови свещеници да се срещат с хората от алтернативния синод за обединение.

Няма коментари: