понеделник, 23 март 2009 г.

Пациенти съдят Министерството на здравеопазването

Онкоболни оставени 3 месеца без лекарства

Започват безплатни прегледи за рак на гърдата и кожата

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 24 март 2009г.

Раково болни са оставени трети месец без животоспасяващи лекарства. В онкодиспансерите в страната липсват 6 модерни медикамента. Хората се лекуват със стари, някои от които са силно токсични, а други слабо ефективни. Това съобщи д-р Стойчо Кацаров - член на управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Медикаментите са скъпи и се осигуряват от Министерството на здравеопазването, но от началото на януари до сега то не е отпуснало нито една опаковка, независимо че лекарствата са предвидени за отпускане за сметка на държавния бюджет със специална наредба №34, допълни той. И подчерта, че някои от тях дори нямат заместител.

1300 жени ще бъздат прегледани безплатно до края на април


В аптеките на онкодиспансерите липсват имуно, цитуксинаб, бортезомиб, сутент, авастин и алимта. Те се изписват на засегнати от рак на белия дроб, на гърдата, на бъбреците, мезотелиом и колоректален карцином. Независимо от многобройните им запитвания от страна на онкодиспансерите до момента не е изпълнена нито една тяхна заявка.
Закъснялото провеждане на тръжната процедура, обявена от Министерството на здравеопазването, е едната причина за закъсняването на лекарствата, разясниха лекари. Оказва се обаче, че договорените количества на някои от препаратите са значително по-малко от нуждаещите се болни.
В същото време пациентите не могат да си ги купят от аптеките дори да са милионери, тъй като повечето от тях не се продават свободно, разясниха лекари.
От Центъра за защита на правата в здравеопазването поясниха, че дори някой болен да успее да си набави лекарството, прекъсването на приемането му увеличава риска от развиване на нови карциноми.
Лишени от медикаменти онкоболни се канят да съдят Министерството на здравеопазването. Очаква се до дни някои от тях да внесат жалби в Софийския градски съд.
Междувременно стана ясно, че в страната съществува бум на рак на гърдата.
10 жени развиват такъв карцином всеки ден у нас, показват данните на Националния раков регистър. Ако обаче туморите се открият в начален стадий, оперират се и навреме започне пиенето на лекарства, човек може да бъде излекуван напълно, независимо че България е в първата третина в света и в средата на Европа по разпространение на тази болест, единодушни са онколозите.
Всяка година 3500 жени се откриват с диагнозата рак на гърдата, изтъкна водещият наш онколог проф. Иван Черноземски. Наблюденията му показват, че напоследък българката преодолява страха и по-често ходи на профилактични прегледи.
Ако ракът на гърдата се открие навреме, е лечим, заяви той. Кампанийните прегледи обаче не могат да решат проблема. Той може да бъде решен само ако държавата организира безплатен популационен скрининг, убеден е проф. Черноземски.
Безплатни прегледи за рак на гърдата започнаха от вчера в Националния онкологичен медицински център, те ще продължат до края на април. На 12 май в него ще се извършват безплатни прегледи за кожни онкологични болести.


Няма коментари: