петък, 6 март 2009 г.

Инструктират свещеници след решението в Страсбург

Синодът свири сбор за борба с Инокентий

Междуправославна среща ще заседава в резиденция “Бояна”

Коментар

В ъгъла

Блажни помисли в пости


Обичайна зависимост се наблюдава в синодалните ни среди. Толкова обичайна в последните години, че комай се превърна в закономерност. Дойдат ли пости, вместо да се смирят, да ограничат храната, да наблегнат на молитвеността и най-вече на покаянието, висшите ни духовници точно тогава се втурват да решават най-забатачените проблеми на църквата.


По времето на разкола свещениците ни заровиха толкова
дълбоко църковния мир, че сега и двата синода трудно ще го намерят.



Няма и седмица, откакто е започнал Великият пост, най-строгият в православния календар, и архиереите ни рекоха да свикват междуправославна конференция, която да им разрешава въпроса със синодалите на дядо Инокентий и в частност с имотите, които по всичко личи, държавата ще трябва да му върне, ако така реши съдът в Страсбург. Обстоятелство, което, откъдето и да го погледне човек, не съзира нищо друго освен блажни помисли в постни дни.
Въпросът не търпи отлагане, Европейският съд ни огрешава, чувам отсега как се оправдават някои духовници. Впрочем оправдание напълно безпочвено. Защото съдът даде помирителен срок за преговори между двата синода още през лятото на 2007 г. Тогава обаче никоя от засегнатите страни не направи и крачка към другата. Но Страсбург не търпи ходатайства. Това архиереите ни още не желаят да проумеят. Както изглежда, и не разбират, че да викаш друг да ти решава проблемите е явно признаване на безсилие да се справяш сам с тях.

Няма коментари: