петък, 6 март 2009 г.

Уволниха медсестри, причинили зараза от хепатит С

Пациенти съдят болницата в Тетевен

Управата на лечебницата увърта с извънсъдебно споразумение

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 6 март 2009 г.

Две медицински сестри от болницата в Тетевен са уволнени дисциплинарно, а други 5 са с последно предупреждение заради заразени болни с хепатит С от обща спринцовка. Това съобщи за "Монитор" нейната директорка д-р Мадлена Бояджиева.
Единадесет пациенти бяха инфектирани миналия месец със заразата в отделението по белодробни болести заради немарливост на персонала. Те пипнали заразата от обща спринцовка, с която медицинска сестра отпушвала абокатите им, през които им правели венозни вливания на медикаменти и глюкоза.
Според заразените с хепатит С пациенти на отделението за белодробни болести венозните източници не са им били сменяни на всеки 72 часа, както изисква правилникът на болницата. В резултат отворите им се запушвали и се налагало сестрите да ги отпушват с игла от спринцовка.
От работа са освободени Йонка Цанева и Величка Савова. Те са били с последно предупреждение, каквото наказание е наложено и на останалите пет медицински сестри в отделението, след като избухна скандалът с инфекцията.
Цанева и Савова не водеха добре документацията, допуснаха куп грешки след първото наказание. Затова ги уволних. Това ще последва и за останалите, ако не си вършат работата така, както трябва, зарече се директорката д-р Бояджиева.
Главната сестра на болницата Събка Нешева и старшата сестра в отделението - Цонка Алексиева са понижени в длъжност. Завеждащата отделението по белодробни болести д-р Мила Петкова си е подала оставката.
Все още не е ясно коя от медицинските сестри е заразила болните от общата спринцовка. Повечето от инфектираните се стягат да подават граждански искове срещу болницата.
По думите на д-р Бояджиева управата на болницата и общината, която е нейн собственик, ще се опитат да постигнат извънсъдебни споразумения със заразените. Трима от тях пристигат в понеделник в София, за да бъдат прегледани от националния консултант по гастроентеорология проф. Константин Чернев и да бъдат приети на лечение в столицата.

.

Няма коментари: