вторник, 10 март 2009 г.

Слагат катинар на ендокринологията

Изхвърлят на улицата болни пред операция

Лечебно заведение се съди с “България - Шалом” за имота

Силвия Николова, 11 март 2009 г.

Катинар ще щракне на Университетската болница по ендокринология, нефрология и геронтология в София до дни. Лечебното заведение напуска сградата на ул. "Дамян Груев" 6 - 8 екстрено, след като на ръководството му бе връчена призовка за освобождаване на имота в срок до 15 април. От средата на идния месец зданието преминава във владение на организацията на евреите "България - Шалом", която го получава по силата на постановление №225 от 11 ноември 1992 г. на Министерския съвет. То се отнася до връщането на недвижими имоти, собственост на бивша Консистория на евреите в България и на еврейските общини.

Местенето започна от медицинската документация

Лечебното заведение е и с частичен запор върху банковата сметка. Той е за 10 000 лв. за неплатена такса на съдия-изпълнител, уточниха лекари.
Болницата вече изписва екстремно пациенти, а по-тежките случаи ще бъдат премествани на новото място с линейки. Медицински сестри тъпчат амбулаторни картони и медицинска документация в чували, а болни прескачат купища от кашони, за да легнат за преглед на лекарската кушетка. Доктори пък дават наставления за лечение на пациентите си на крак в коридора, тъй като на практика няма кабинет, в който човек може да бъде прегледан на спокойствие.

Болничните стаи вече са опразнени

Много сме притеснени, вестта дойде изведнъж, заяви за "Монитор" доц. Димитър Чаръкчиев, завеждащ отделението по медицинска информатика. Ендокринологията ще бъде настанена в сградата на Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом". Ремонтът там е завършил неотдавна.
Очакваме Министерството на здравеопазването да ни отпусне пари за пренасянето и монтирането на апаратурата. Създали сме добра организация за преместването, ако преустановим работа, ще е за броени дни, максимум до седмица, каза още доц. Чаръкчиев.
Това означава, че десетки операции ще бъдат отложени, а на по-леките случаи ще бъде предписано домашно лечение.

Доц. Чаръкчиев е твърдо решен да се бори за запазване на сградата
Лекарите обаче не могат да се примирят, че трябва да напуснат сградата, в която болницата се помещава от близо 40 години. Загрижени сме за държавната собственост, заяви доц. Чаръкчиев и добави, че има доказателства, които позволяват зданието да бъде запазено за болницата. Като основен аргумент той изтъква техническата експертиза на вещото лице Росен Пандев по дело 113/2005 г., водено от 39-и състав на Софийския районен съд, по чието мнение спорният имот не е идентичен с имота на еврейската общност.

Няма коментари: