вторник, 8 февруари 2011 г.

Рокади в църквите ни в Москва и Букурещ

„Дясната ръка” на патриарха поема Троянския манастир
Разжалван за поста съди монасите за обида и клевета

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 8 февруари 2011 г.

Бранитският епископ Григорий, който е викарий на патриарх Максим и негова „дясна ръка”, става игумен на Троянския манастир. Това решиха синодалните старци на свое извънредно заседание вчера. Обителта е една от трите най-големи у нас, в нея светейшият е подстриган за калугер преди повече от половин век. Владиката ще заеме мястото на игумена Теодорий, който бе принуден от архиереите да напусне, след като преди година напъди с ругатни и заклеймяване в най-тежки грехове инвалиди на колички. Впоследствие той бе глобен от Комисията за защита от дискриминацията. „Новият игумен е един от

най-образованите и надеждни млади кадри

в църквата”, каза Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Новият настоятел на обителта е 30-годишен и е завършил богословие в Атинския университет „Каподистрия”. Той ще бъде въдворен (въведен, б. ред) на поста след тържествена литургия на 1 март от представители на Светия синод.

Неговият съименник архимандрит Григорий, който архиереите избраха първоначално за игумен, но после отмениха решението си, засега остава там, докато му бъде намерен друг манастир. Те прегласуваха избора си, за да спрат крамолите и интригите там, обясниха от Синодалната палата. Той не бе допуснат до поста, след като братството на обителта заплаши със саботаж и напускане заради сприхавия му характер, интриги и пиянство. Междувременно архимандрит Григорий се закани, че ще съди калугерите за клевети

срещу него, изнесени в медиите. В гневно писмо до патриарх Максим той категорично настоява светейшият да им потърси отговорност и да ги накаже за твърденията им, че е „човек с психични отклонения и черти в характера, граничещи с психопатия”.

Проватският епископ Игнатий, който служи в българската църква в Москва, да бъде отзован, решиха още синодалите на заседанието си вчера. Той е брат близнак на богослова Тодор Карагьозов, който скандализира църквата ни с участието си в Биг брадър преди три години. Отзованият Игнатий става протосингел на Сливенска епархия, а на неговото място в руската столица архиереите ни изпращат йеромонах Теоктист, който сега е специализант в Московската духовна академия. Светият синод отзовава и настоятеля на българския храм в Букурещ отец Петър Тотев и го изпраща да служи в Ню Йорк по искане на митрополита на Българската православна църква за САЩ, Канада и Австралия Йосиф. На негово място ще бъде назначен Йоан Иванов от Русе, който е завършил Букурещкия университет и владее перфектно румънски.

Няма коментари: