вторник, 22 февруари 2011 г.

Десетки трупове по улиците на Триполи

Властите обвиняват престъпни банди за насилието в страната
Бойна авиация срещу демонстранти и жилищни квартали
Монитор
Опозиционен активист и жител на Триполи съобщиха, че улиците на размирен квартал в либийската столица са осеяни с труповете на десетки демонстранти, застреляни от силите на реда, лоялни на дългогодишния лидер Муамар Кадафи, съобщи АП.Мохамед Али от Либийския фронт за спасение и другият източник казали, че жителите на Триполи са принудени да не излизат от домовете си след убийствата и предупрежденията на верните на Кадафи сили, че всеки, който излезе на улицата, ще бъде застрелян.Базираната в Дубай сателитна телевизия "Ал Арабия" съобщи, че либийските ВВС нанасят удари по жилищни квартали на Триполи. Бойната авиация е използвана и срещу демонстранти от източната част на страната, които са се насочили към столицата.Най-големият син на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам призна за бомбардировки само на складове с боеприпаси и военни гарнизони, "поддържащи заговора". Той обаче опроверга категорично твърденията за въздушни удари по жилищни квартали и демонстранти.Елитни армейски подразделения и африкански наемници, верни на либийския лидер полковник Муамар Кадафи, провеждат кръвопролитна спецоперация в някои квартали на столицата. "Ал Джазира" съобщи за много жертви при потушаване на народни протести в кварталите Таджур, Фашлум и Сук ал Джумаа, като демонстрантите са били обстрелвани с картечници. Според източници от опозицията в столицата са загинали неколкостотин души.Жители на Триполи разказват за наемници, които стреляли по минувачи, след като били докарвани в кварталите с хеликоптери.Морга с капацитет до 450 трупа е обособена близо до главната болница на Триполи. Това свидетелства за жестокостта, с която са били потушени протестите срещу режима на Муамар Кадафи, съобщава Международната федерация на лигите за човешки права. Моргата е направена в училище, разположено до главната болница "Себиа", заяви президентката на федерацията Сухаир Белхасен.

Муамар Кадафи е наредил да бъдат екзекутирани военните пилоти


отказали да изпълняват заповеди. Това заяви пред телевизия "Ал Джазира" Касем Наджаа, подполковник от ВВС, преминал на страната на въстаналите либийци. Той съобщи за множество арести в редиците на офицерския корпус.Военни минаха на страната на демонстрантите в Източна Либия и това реши изхода на конфронтацията между въстаниците и властите в региона, напомня ИТАР-ТАСС.Насилието, което разтърсва Либия през последните дни, е дело на престъпни младежки банди, манипулирани от чужди сили, в това число "Ал Кайда", обяви министерството на отбраната на Либия.

Случващото се, което тероризира гражданите, спира търговията

плаши търговци и потребители и заплашва да спре обществените услуги като здравеопазване и образование, е дело на някои младежи и възрастни, които се сдобиха с оръжие, ограбвайки военни складове, се казва в изявлението, прочетено по държавната телевизия. "Това са престъпници. Военното командване получи заповед да подкрепи държавните сили за сигурност, за да прочисти страната от тези терористични банди", обяви министерството.Според ведомството случващото се в Либия се дължи на група младежи, от които се възползват чужди кръгове като "Ал Кайда" и други подозрителни групи.

Няма коментари: