неделя, 20 февруари 2011 г.

Заради побой в нощен клуб на Златни пясъци

Разпопват арменския поп на Варна
Викат го в Свещения Ечмиядзин, той се крие от патриарха си

Силвия Николова, 19.02.2011 г. В-к "МОНИТОР, В-к "ТЕЛЕГРАФ"

Арменският поп във Варна Саркис Ованесян ще бъде разпопен заради побой в нощен клуб в Златни пясъци. Католикосът на Арменската апостолическа църква в Ечмиядзин – Карекин Втори, два пъти го е призовавал да се яви незабавно при него за обяснение. Това съобщи Ваграм Мелисян от Арменската патриаршия.Католикос Карекин Втори е с функциите на патриарх за всички арменци по света, а покоите му се намират в Свещения Ечмиядзин – най-стария манастир в Армения.

Отец Саркис обаче все още не се е отзовал на настойчивите покани

на началника си, но го уведомил с писмо, че здравето не му позволява да пътува към този момент. Вярващите от арменската църква във Варна също не желаят повече за свой духовен наставник отец Саркис, разказаха оттам. Хората се чувстват притеснени от зачестилите в арменската преса в последните месеци публикации по адрес на техния поп, в който той е описан като любител на дискотеките и привърженик на „юмручното право”. Те са изпратили искане с подписка до католикос Карекин Втори, в което настояват да им бъде изпратен друг духовник.Арменската община във Варна също е подала жалба в Ечмиядзин за поведението на свещеника с молба той да бъде отзован. Жалба е изпратил и Епархийският съвет на арменската общност, който протестира, че въпреки настоятелните искания за друг духовник Карекин Втори досега не е решил "техния неголям, но все пак съществуващ проблем на арменската епархия в България".Отец Саркис Онавесян скандализира арменската общност през лятото, след като на 31 юли миналата година той

беше пребит от няколко човека

в нощен клуб „Ароганс” в курорта Златни пясъци. В мелето пострада дясното му око. След няколко операции лекарите едва успяха да спасят зрението му. Тогава отец Саркис Ованесян обясни пред полицаите, че е бил в клуба с приятел от Русия и изпили само по две малки уискита. По думите му тогава не видял нападателите си, тъй като го изненадали в гръб, а коридорът пред тоалетната на заведението, където станал инцидентът, бил тъмен. За последните десет години от общо 350 арменски свещеници в Европа и Близкия Изток санът на 25-има е отнет заради непристойно поведение.
.

Няма коментари: