четвъртък, 19 януари 2012 г.

Синодалите отричат да имат връзки със службите



Дометиан Видински донасял на ДС за патриарх Максим

Само един от 11-те агенти в расо се извини на паството си

Силвия Николова,

19 януари 2011г. в. "МОНИТОР"

Видинският митрополит Дометиан с агентурно име Добрев е донасял лично на Държавна сигурност за патриарх Максим. Това е ставало в началото на 70-те години, когато той е бил главен секретар на Светия синод, стана ясно от досието му, което е открито и е на разположение в Комисията по досиетата. Дометиан (Добрев) е изпял писмено, че светейшият е разтоварял с кентърбърийския епископ Майкъл Рамзи при посещението му в България през юни 1972 година. Доносникът дори описва подробно срещата, като дори стига до факта, че двамата са пили коняк. Това е само част от нееднократните писания на видинския митрополит не само срещу дядо Максим, но и срещу

НЕГОВИ СЪБРАТЯ ПО РАСО

Той е пял на Първо, Трето и Шесто управление на ДС в продължение на години. В досието му се съхраняват собственоръчно написани агентурни сведения, документи от ръководилите го трима щатни служители, регистрационен дневник и картони. Той се оказва единствен, който пряко е донасял за патриарха. Въпреки разобличаващите го документи, той категорично отричаше вчера, че е имал взимане-даване с Държавна сигурност.

„Животът продължава. Ние, които сме уличени в едно или друго, включително и мое смирение, можем да кажем, че това е едно издевателство над човешката личност.” Това заяви Дометиан и неколкократно отрече да изпитва каквото и да е чувство на вина за миналото си. „Ние сме отстоявали делото на Българската православна църква. Ще й служим вярно и занапред”, заяви той, като отрече да се чувства виновен в каквото и да било. По думите му той и останалите синодали доносници


БИЛИ ПАТРИОТИ И ЦЪРКОВНИ ДЕЙЦИ

Дометиан-Добрев упорито отричаше да е подписвал документи за Държавна сигурност независимо от наличните в досието му собственоръчно написани доклади до офицерите, които са го разработвали.

„Ако е имало нещо, което ме е смущавало, аз отдавна съм го изповядал и съм се покаял, отговори на въпроса на „Монитор” дали ще се извини публично на паството и събратята си. Няма на кого да се извинявам, ако има засегнати от мен, да ми се обадят лично и да докажат, че съм им навредил. Тогава ще говорим”, заяви агент Добрев и дори не се посвени да цитира Левски независимо от миналото си. Сливенският митрополит Йоаникий, донасял на службите под псевдонима Кирилиевич, работил за ДС от 1977 до 1986 г., също не пожела да се извини публично за миналото си.

Срещу мен много са писали, като дойда в София, първата ми работа ще бъде да прочета досието си, заяви той. По думите му имал сведения за доноси срещу собствената му персона, но не се посвени да обяви, че комисията е написала неверни неща за него.

ЕДИН ПОИСКА ПРОШКА

От всички 11 владици, осветени от комисията, само Врачанският митрополит Калиник поиска публично прошка след литургията вчера и се просълзи. Той заяви, че иска да изкара земния си живот по обета, който е дал пред Бога и не скри, че е имал неприятности с комунистическата власт, тъй като ръкополагал свещеници въпреки забраната на режима.
Русенският митрополит Неофит, който е и говорител на синода, също отрече категорично да се чувства виновен за миналото си. Като оправдание той изтъкна обстоятелството, че всички пътуващи в чужбина в миналото е трябвало да пишат къде са били, какво са видели и какво са говорили.
Повечето от осветените агенти на ДС втори ден вчера останаха с изключени телефони.

Няма коментари: