вторник, 24 януари 2012 г.

Още един архиерей с досие на агент

СИНОДЪТ СЕ ПРОИЗНАСЯ ЗА ДОНОСНИЦИТЕ В ПОНЕДЕЛНИК

СИЛВИЯ НИКОЛОВА
22.01.2012, в. "МОНИТОР"


Още един от сегашните архиерей на Българската православна църква е бил сътрудник на Държавна сигурност, стана ясно от вчерашното издание на „Вяра и общество” по БНТ. Той е засечен в папка с оперативното дело на един от покойните български митрополити. Името му е нанесено ръкописно, но в предоставеното копие за предаването е зачертано плътно с флумастер. Делото му е водено от полковник Г. Кръстев, шеф на Трето управление на ДС, което се е занимавало с борба с контрареволюцията. Документът е от 1959 г. Информацията в него показва принадлежността на още трима от висшия клир по онова време. Двама от тях са покойници, затова досиетата им не подлежат на огласяване.

Имената им също са заличени

Въпреки това от документите става ясно, че единият е митрополит от Неврокопска епархия. Вторият е “епископ, известен сред духовенството като прогресивен църковник”, той също е покойник. За третия е казано, че е “политически благонадежен и стои настрани от църковните интриги”.

Миналата седмица Комисията по досиетата осветли имената на членовете на Светия синод, работили за службите. От общо 15 архиереи 11 се оказаха с досиета. Чисти са само Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и Пловдивският Николай. Без досие се оказа и патриарх Максим.
“Ще разгледаме случая с досиетата и още в понеделник Светият синод ще излезе със становище по случая.” Това заяви патриарх Максим вчера след тържествената литургия и молебен, отслужени в храма “Св. Неделя” по повод неговия имен ден.

Десетки миряни и свещеници

от цялата страна бяха дошли да поздравят светейшия за неговия празник вчера. Сред специалните гости бяха и членовете на Висшия архонтски съвет.
“Нито Маринчевци, нито Желевци могат да подкопаят Българската православна църква, защото тя е основана и осветена от Светия Дух”, заяви в проповедта си след службата Пловдивският митрополит Николай. Той имаше предвид полк. Христо Маринчев, един от най-енергичните вербовчици на агенти на ДС сред средите на българсото духовенство, както и проф. Иван Желев от Богословски факултет и в продължение на десетилетия приближен на синода, който се оказа също с досие.
Никой от свещениците на тържеството обаче не пожела да коментира темата. На него присъстваха всички членове на Светия синод с изключение на 4-ма архиереи. Европейският Симеон, който изпълняваше архиерейските си задължения в чужбина, Русенският Неофит, който вчера празнуваше личен празник, а също Старозагорският Галактион и Американският Йосиф.
В поздравленията след литургията членовете на синода направиха непохватен

опит за извинение към патриарх Максим

за делата си.
“Не стига и другите кръстове, които изнесохте, но сега Бог на Вас възлага още по-тежкото бреме - да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощения за греховете”, записаха архиереите от синода в приветствието до патриарха.
“Приемете и този кръст, светейши владико, защото само вие можете да го изнесете”, заяви лично Пловдивският митрополит Николай след молебена за здравето на светейшия.

Няма коментари: