вторник, 24 януари 2012 г.

Из досието на митрополит Йосиф:


Наши свещеници работели за ФБР

Агентът харесвал жените, но повече предпочитал парите и имотите

Силвия Николова, в. "МОНИТОР"

21 януари 2012 г.


„Свещеници и миряни на българската църква в Индианополис работят за ФБР.” Това е записано в досието на митрополит Йосиф от неговия водещ офицер Кирил Котев.
Митрополит Йосиф, който отговаря за българските църкви в САЩ, Канада и Австралия, е следял и донасял особено усърдно на Държавна сигурност за емигрантите ни в Америка. Той е бил натоварен да дебне политика ни в опозиция Иван Дочев – лидер на Българския национален фронт, както и членовете на Българския народен комитет, основан от Г. М. Димитров.
Самият Йосиф се подвизава близо две десетилетия под псевдонима Николов. Той е вербуван на 19 декември 1980 г. в явочна квартира „Берьозка”. Той е трябвало е да следи и за „вражески групировки”.
Една от първите задгранични задачи на духовника след вербуването му е била да слухти какво говорят религиозните дейци за авторитета на папа Йоан Павел Втори. Това е трябвало да направи по време на междурелигиозна конференция за мир, която се е провела от 2 до 14 септември 1982 г. в Индия. В доклада си след командировката обаче Йосиф не дава информация, тъй като не знаел чужди езици
Това е и една от причините вербуването му за задгранична дейност да се проточи цели две години – от 19 декември 1980 г. до 8 февруари 1982 г. Разработващият го офицер Котев дори му заявява, че трябва да си оправи английския и го успокоява, че да научи останалото ще имат грижа службите.
„Николов правилно разбира какво е мястото и ролята на църквата при социализма. В отговорите си е задълбочен и изчерпателен. Положителното му отношение към органите на ДС се утвърждава”, пише офицерът в доклада си.
Независимо че Йосиф се проявява като послушен и изпълнителен към тях, те го наблюдават чрез неколцина други свои агенти – монаси, преподаватели от Духовната академия и вярващи. Като най-усърдна и най-тънка познавачка на характера му се изявява агент Зорка. Тя докладва, че Йосиф „по женския въпрос е предпазлив, но не е и неподатлив. Обича обаче повече имането и парите.” По-нататък тя изтъква, че „той мечтае патриархът да му уреди софийско жителство и да си купи къща в с. Бистрица”. Зорка неколкократно подчертава, че Йосиф се държал много студено с родителите си.
В досието на митрополит Йосиф неговият оперативен ръководител е прикрепил четири бележки за почерпки с агента в расо. Срещу разходите не е получил фактура и не е описал в какво се състоят почерпките с Йосиф, но те варират между 10 до 30 лева. Преди Йосиф да бъде командирован в САЩ, за да оглави задграничната ни епархия, той преминава през оперативна подготовка, в която получава наставления как да следи полицейските органи в САЩ. Той е бил обучен и как да се държи при „усложнена обстановка - задържане и арест”.


Неофит получил апартамент от любовница


Русенският митрополит Неофит, който е един от 11-те осветени агенти на ДС, на младини е получил апартамент от мистериозна жена, за която в досието му се твърди, че е имал интимни отношения. От висшите ни духовници само Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и Пловдивският Николай, както и патриарх Максим, се оказаха без досиета.
От доклад на агент Стефанов в досието на Неофит става ясно, че през 1964 г. той се сближил с някоя си „леля“ Милка от София. Тя работела в „цеха за църковна утвар“ в Черепишкия манастир. „Леля Милка имала музикално образование и предложила услугите си на Неофит“, пише в доклада. По-нататък се уточнява, че тя давала уроци по пиано на младия духовник, а впоследствие го осиновила и му завещала апартамента си. „Милка му е прехвърлила апартамента си, защото е успяла да го подтикне към съвокупление“, обяснява обаче неназован преподавател от Духовната академия пред разработващия офицер.
Дядо Неофит будел завистта на колегите си духовници и на преподавателите заради стройното си и добре сложено тяло, красивото си лице и топъл тембър на гласа, по който жените особено си падали. Заради тези му качества дори приятелят му от ученическите години Йосиф мърморел по негов адрес. „С глъч в гласа той казва за него, че е бил най-красивият и най-умен монах”, донася пък агент Зорка.

Поповете искат оставките на Синода

Свещениците от Неврокопска епархия настояват за църковен събор.
Владиците от Синода да си подадат оставките и да се оттеглят доброволно от постовете, както доброволно са работили за комунистическата държава. Това поискаха свещениците от Неврокопската епархия от архиереите доносници на Държавна сигурност в специална декларация. В нея те обясняват, че ще инициират и свикването на църковен събор, който да избере нови членове на Светия синод с чисто минало. Самият Неврокопски митрополит Натанаил, който е техният пряк началник, се оказа в числото на осветените като сътрудници на ДС. Преди месец той се противопостави на становище на Синода, с което той се съгласяваше да се изпълни изискването на закона и да се предоставят нужните данни на комисията по досиетата, за да може да извърши проверка на висшия клир за принадлежност към службите. Тогава той заяви, че отварянето на досиетата "ще задоволи медийната жажда за сензации за няколко дни, но ще смути душите на много православни християни и ще срине единствената надежда и опора на народа в Църквата". "Нашият владика Натанаил е мъртъв от 17 януари, когато бе огласено досието му”, подчертават поповете в декларацията.


Владиците на имен ден на патриарха


Владиците от Синода, които се оказаха агенти на Държавна сигурност, за пръв път се събират днес след огласяване на миналото им от комисията по досиетата, съобщиха от Синодалната палата вчера.
Поводът архиереите да дойдат в София е именният ден на патриарх Максим. Тържествена света литургия и молебен за здраве ще отслужат те сутринта в храма „Света Неделя”. По обяд ще се съберат в митрополията на прием по повод празника на патриарха. Довечера на концерт в зала „България” за дядо Максим ще свири Софийската филхармония и ще пее хорът на софийските свещеници.
Синодът ще заседава в понеделник и вторник.








Няма коментари: