четвъртък, 19 януари 2012 г.

Държавна сигурност знаела кой с кого спи в Синода


Дометиан кръшкал от форуми по кабарета, митрополит ходел със секретаря си

Силвия Николова, В. "МОНИТОР"
20.01.2012


Държавна сигурност е знаела не само кой какво говори в църквата, но и кой с кого е под юргана в Синода. Това става ясно от докладите на владиците шестаци до службите.
Едни от най-скандалните разкази са от доноси по време на задгранични командировки, когато по всичко се вижда, че светиня им яко са разпускали без особени задръжки в среда, където не ги познават.
Скандално живописно е описал в рапорта си Врачанският митрополит Калиник до ДС подробности от сексуалните забежки на събрата си Видинския митрополит Дометиан. От 1968 г. владиката Калиник се е подвизавал с псевдонима Велко, а впоследствие става Рилски.
В един от докладите си той описва посещението на делегацията на Българската православна църква в Найроби, Кения, където през 1975 г. се провежда Петата асамблея на Световния съвет на църквите.
„Дометиан не се показа в добра светлина, не беше се подготвил добре за мероприятието”, отбелязва Калиник-Велко. Посещението в Найроби Дометиан използвал главно за забавление става ясно от рапорта на Калиник. Епископът се „връщал късно в хотела, оставал в Централата на асамблеята, където се срещал с различни лица, и посещавал развлекателни програми и филми с момичета”. Уточнява се, че всички девойки били от Западна Европа.
„Дометиан открито се занася и флиртувал с някои момичета от певческия състав, които ходят полуразголени и са от Западна Германия”, посочва в доклада си агентът. Епископът се опитвал да убеди и другите духовници в делегацията да се „съберат” извън заседанията и така създавал „китайска дисциплина”, обяснява още Калиник.
Той пеел на службите какво върши Дометиан не само в чужбина, но и в България. В един от рапортите той описва как по време на служба в Ахтопол дъщеря на дипломатически представител в западни страни поискала да си говори с Домитиан. Той излязъл от църквата и открито си общувал с момичето, което знаело няколко езика. Тя била придружавана от „арабин”, който я чакал в колата. Впоследствие Дометиан определил чужденеца като „лапнишаран”.
Калиник клеветил не само Диметиан, но и други духовници. Особено подробен е той в рапортите си след посещението на патриарх Максим и членове на синова в САЩ през 1972 година. Агент Велко рапортува по адрес на един от митрополитите: „Много очебийно прави впечатление интимното му отношение със секретаря Вл. Бакърджиев, което възмущава членовете на делегацията.” Той дори си позволява до отбележи в доклада, че „Секретарят има полуамериканчено поведение... Двамата изглеждат хубава двойка.”

Владика дарил расото си на ученички


Владиката Калиник (Велко, Рилски) е носил за сексуалните похождения на синодалните старци, но самият той е имал подчертан интерес към нежния пол.
За хубаво лице и телце можел да направи всичко.
Владиката подарил расото си на две ученички, а пред ДС заявява, че му било откраднато. Вербовчикът заплашва Калиник с „политическа работа“, която ще бъде предприета срещу него, ако продължава да взема властите за „наивни“. В пояснение след доклада се посочва, че Калиник си дал расото, без дори да пита защо девойките го искат. Впоследствие се оказало, че девойчетата искат да впечатлят гаджето на едната. Едната ученичка го облича и се разхожда из града, а хората тръгнали след нея, защото я взели за монахиня от Ватикана. След като била прибрана в МВР, девойката обяснила, че искала да привлече вниманието на „любовника си“, който напоследък я отбягва

Свикват църковен събор срещу агентите

Дометиан Видински не отказвал срещи с момичета.Църковен събор срещу владиците доносници искат свещеници и миряни от всички епархии, чиито митрополити лъснаха като доносници на Държавна сигурност. Това съобщиха от Синдиката на свещениците вчера. Поповете се събират на работна среща в София днес, за да решат какво да правят с ченгетата в раса.
Според сега действащия устав на Българската православна църква обаче те не могат да свикат форума без решение на Светия синод, в който само трима от владиците, без да се брои патриарх Максим, са пеели на службите. Затова те ще трябва да се обърнат към Архиерейския събор, който да излезе с решение за свикването му. Това разясни за „Монитор” преподавателят по църковно право в Софийския университет доц. Дилян Николчев. Архиерейският събор включва 31 духовници, от които 15 митрополити и 16 епископи. Така, като се изключат 11-те доносници, с гласовете на останалите форумът може да бъде свикан, обясни специалистът.
Въпросните 11 митрополити на практика са се самоотлъчили от църквата, тъй като с доносите си те са предали Христос и паството, които по същество представляват църквата, разясни председателят на свещеническия синдикат отец Никола Ризов. „Първото, което трябва да решим, е основна промяна на устава на БПЦ, който е тоталитарен и нарушава човешките права“, подчерта той.
Като примери за твърдението си той посочи факта, че никой свещеник няма право да пътува в чужбина и дори да отиде до друга епархия, ако не поиска разрешение от своя митрополит. По думите на отец Ризов подобно ограничение се равнява на тоталните забрани за придвижване, жителство и излизане на Запад по време на Тодор Живков, както и нарушава основните европейски и конституционни права за свободно придвижване. Свещениците ще решават днес и дали на всички владици доносници да поискат оставките, или да настояват за оттеглянето само на тези, които не желаят да се извинят на българския народ за сътрудничеството си със службите.



Няма коментари: