понеделник, 4 август 2008 г.

Митрополит Гавраил разжалва попа подпалвач

Силвия Николова
в-к "Монитор", 5 август 2008 г.

Панкратий, който подпали Гложенския манастир два пъти за една нощ, няма да бъде повече игумен там, възможно е да не е и никъде другаде. Ще взема решение какво да го правя, когато приключи разследването, съобщи за "Монитор" Ловчанският митрополит Гавраил. Ще го дам на Епархийския съвет, щом приключи следствието, каза той и добави, че все още не взел решение какво да го прави впоследствие. По думите му пироманът може да разчита най-много на някоя уединена манастирска къща и без право да стопанисва имущество, освен предмети за най-насъщните му нужди.
Пред мен Панкратий отрича да е извършил нещата, за които го обвиняват, но на моменти си признава за палежите, каза още дядо Гавраил.
Напълно възможно е срещу игумена на Гложенския манастир Панкратий, който пали на два пъти обителта в нощта на неделя срещу понеделник, след като стреля срещу поклонници, да не бъде повдигнато обвинение, съобщиха междувременно лекари от психодиспансера в Ловеч.
Вчера, веднага след като попът бе освободен от предварителния арест, бе закаран за изследвания в психиатричното заведение. Ако се окаже, че е невменяем, няма да носи наказателна отговорност. По думите на свидетели обаче, той се бил почерпил с гости вечерта.
Панкратий пали два пъти манастира и стреля с пистолет срещу богомолци в нощта на събота срещу неделя.

Няма коментари: