вторник, 12 август 2008 г.

Родители дават на рожбата си само хляб и вода


Държат 7-годишно дете пет месеца в окови

Домашното куче Бъки ближело сълзите му за утеха

Константин Пашкулев СИЛВИЯ НИКОЛОВА
в-к "Монитор", 13 август 2008 г.
Снимка: Константин Пашкулев

Къщата с терасата, до която можело да стига окованото дете.

Седемгодишно дете от Гоце Делчев е малтретирано системно от собствените си родители . В продължение на 5 месеца майката и бащата го връзвали на синджир. Илко Стоичков изкарвал по цял ден окован с веригата, докато майка му и баща му, Илия и Мария Стоичкови, били на работа. За случая стана ясно в понеделник късно след обяд, когато обезпокоени от виковете и стенанията на детето съседи извикаха полиция. Преди да излязат сутрин, родителите оковавали рожбата си на терасата на къщата, а до нея оставяли хляб, увит в найлон и вода. Синджирът бил предвидливо дълъг до хладилника в стаята, но заключен с два катинара. С него малкият можел да излиза и на дървената тераса, където единственият му утешител било свободно движещото се домашно куче Бъки, който му ближел сълзите. Майката Мария работи във фирма по озеленяване и чистота, а бащата Илия е безработен. Пред служителите на полицията и на служба "Закрила на детото", Илия споделил, че го връзват, защото не слушал. Детето се стискало по цял ден, защото не можело да ходи на тоалетната на двора. От служба "Защита на детето" информираха, че Илия е техен познайник, защото през миналата година той лежал в болница, където го посетили по сигнал, че е пребит от родителите си. Тогава обаче майката обяснила, че момчето е паднало от велосипеда си.
От РПУ-Гоце Делчев обясниха, че това е първият сигнал за домашно насилие над дете в региона.
От вчера малтретираният Илко вече е настанен в дома за деца и юноши, лишени от родителски грижи, "Иван Кюлев" в града, съобщи директорката на Дирекция "Социално подпомагане" Нели Цветкова. "В непрекъсната връзка сме с директора Костадин Ендрев. За детето се грижат добре, персоналът му обръща много внимание. Малкият вече е по-добре, но все още е недоверчив", разказа Цветкова. Единият крак на малчугана е много подут от веригата. Предстои да му бъдат направени пълни медицински изследвания.
Междувременно служители на РПУ-Гоце Делчев откриха родителите на детето. Служители от отдел "Закрила на детето" заявиха, че не е изключено да бъдат отнети родителските права на бащата и майката.

Измъчваното момче ще стане насилник


Като порасне, малтретираният Илко ще стане насилник като родителите си. Това е напълно логично, защото на 7 години е във фазата от развитието си, когато за детето родителите са Господ. Цялото тяхно поведение се запечатва у него като неоспорим авторитет и впоследствие то механично го пренася в собственото си поведение. Това прогнозира пред "Монитор" детският психолог Красимир Калпаков. "Аз съм убеден, че самите родители на момчето някога са подлагани на такива издевателства. Те са били обект на физическо насилие и личностна дисквалификация, затова привнасят тези неща и в отношенията си към своето дете", добави той. По думите на Калпаков това се случило, когато те или поне единият от тях е бил на приблизително същата възраст, сега те просто повтарят модел на поведение.
Напълно възможно е, когато Илко порасне, той да стане и сексуален насилник. Към обекта на своето влюбване той ще упражни насилие, защото просто не знае какво друго да прави, коментира още детският психолог Калпаков.
Специалистът смята, че ако в следващите години на пубертета на момчето не се обръща много внимание, като нищо ще започне да проявява недоверие, ще се затвори в себе си и няма да допуска никого до своя мир.

Няма коментари: