събота, 30 август 2008 г.

Сектанти зарибяват деца, родителите в паника

Силвия Николова

в-к "Монитор", 30 август 2008 г.


Проф. Иван Желев

Сектанти зарибяват деца с лъскави книжки по пощата. С рекламни брошури за дистанционно обучение вече са пълни пощенските кутии на живеещите около Руския паметник и в още няколко централни столични квартала, съобщиха обезпокоени родители. Вчера те предоставиха на "Монитор" една от брошурите, озаглавена "За смисъла на човешкия живот". В нея се заявява категорично, че животът без Бога изглежда абсурден, а раждането е сякаш непонятно престъпление, за което се налага смъртно наказание. На брошурата са посочени само телефон и номер на пощенска кутия във Варна. Зад мистериозния издател, който не е посочен никъде, се крие Дистанционно библейско училище, установи проверка на "Монитор".
Предлагаме кореспондентски курс по всички важни за човека въпроси. Имаме и специално разработени теми за деца от 9 до 14-годишна възраст. Изпращаме им богато илюстрирани книжки, за да получат следващата, те трябва да попълнят приложения тест и да ни го изпратят обратно, разясни служителката Русана Русева на посочения телефон. По думите й училището е на адвентистката църква.
"Не ми е известно да е регистрирано такова училище, но и трите адвентистки църкви в България са регистрирани", каза шефът на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев.
За да бъдат занимавани малолетни с религия , родителите трябва да дадат своето изрично писмено съгласие, коментира Георги Кръстев - експерт в дирекцията. Оказа се, че на него също не му е известно съществуването на Дистанционното библейско училище.
Обезпокоените родители могат да сезират прокуратурата, ако не са дали изрично съгласие децата им да бъдат занимавани с религия. Могат да подадат жалба и до Дирекцията по вероизповеданията. Ако констатираме нарушение, ще издадем акт и наказателно постановление, разясни Георги Кръстев.

Няма коментари: