вторник, 12 август 2008 г.

Фалшиви червенокръстци засечени в Со фия

САМАРЯНИ МЕНТЕ ДЕБНАТ НАИВНИЦИ

Във Велико Търново продават икони уж с благотворителна цел

Силвия Николова, Иван Първанов
вестник "Монитор", 13 август 2008 г.

Самаряни менте дебнат наивници по улиците. Събират им пари за благородни каузи под прикритието на фалшиви фондации и дори имитират емблемата и документите на БЧК. Измамниците изкопчват пари за уж болни деца, трапезарии за бедни и всякакви други богоугодни дела, но на практика трупат пачки за себе си. Предпочитаните им "дестинации" са междуградските автобуси преди отпътуване от автогарите. Причакват още в подлези и скъпи магазини. Не се свенят обаче да мамят и възрастни хора в домовете им, като им пробутват фалшиви квитанции срещу левчета от пенсията им.
Мошеници се възползват от доверчивостта на хората и трупат пачки от желанието им да помогнат на болни и бедни наши сънародници. Измамниците шетат из цялата страна, но най-големи удари правят по черноморските ни курорти, съобщиха препатили.
Фалшиви социални работници и "представители" на БЧК лъжат възрастни хора в софийските жилищни комплекси "Младост" и "Обеля". Те обикновено звънят през деня, когато у дома да си са само пенсионерите. Представят се, че набират средства за някаква кауза. Обикновено пред старите хора заявяват, че събират пари за безплатни трапезарии за престарели самотници, а пред майки с деца, че става дума за болни бебета.
Преди няколко дни Мария и Димитър Димитрови от София били посетени в дома си от жена на средна възраст, която им показала картонче, наподобяващо пропуск с неясен подпис върху него и червеникав печат. Обяснила им, че семейство с четири деца се нуждае спешно от домакински електроуреди, а БЧК събира помощи за него. Възрастните хора й дали срещу разписка 15 лв. от пенсиите, които били взели същия ден. По-късно обаче забелязали, че разписката е твърде пожълтяла, а внучка им разчела, че е отпечатана в далечната 1982 година. По същата схема от същия вход били измамени още две възрастни двойки.

Квитанция на фондация, присвоила името на Червения кръст

От разказите на измамените става ясно, че мошениците обикалят по домовете в активното време на деня, когато по-младите са на работа и могат лесно да оплетат в лъжите си доверчивите старци.
Подлези и автогари са другите предпочитани от мошениците места за лъгане на добронамерени и услужливи хора.
"Продаваме книги - детски приказки. С всяка купена от вас книжка или картичка ще подпомогнете лечението на болно българско дете". С този рефрен стройни момичета обикалят тръгващите за морето автобуси от централната автогара в София, установи репортерска проверка на "Монитор". Девойките обаче не представят документи за организацията, от чието име събират средствата. Отказват да се легитимират и с личен документ.
Градовете с многобройни туристи през лятото са едни от най-предпочитаните "работни" места на измамниците.
От няколко месеца добре облечени младежи със златни ланци и пръстени продават уж осветени чудотворни икони от Божи гроб в центъра на Велико Търново. С парите от тях щели да подпомагат детски домове. Отпечатъкът е с лошо качество, направен на цветен принтер, но цената е твърда - по левче парчето.
"Госпожа, не се стискайте. Не за себе си събирам тези пари, а за дечицата от два дома - в Добрич и Видин. Наели сме се с няколко приятели и една фондация да им помогнем", увещава един от младите мъже възрастна жена, която го гледа с подозрение. Всичко е законно, това е регистрация на фондация, а това моят договор с нея, вади документи младежът. Според регистрационния формуляр фондацията се казва "Помощ за децата в беда". Договорът на продавача на икони обаче странно защо е сключен с ЕТ "Върбан Христов - VHS". Самият той обаче твърди, че не знае нищо за това търговско-правно документно несъответствие. И изведнъж видимо се изнервя. "Айде, сега. Вие за една картичка от 1 лев ще поискате да ви кажа и номера на банковата си сметка.", разлютява се той и обръща гръб на любопитната и недоверчива госпожа. Само след минута на стотина метра по главната улица той вече е спрял поредната си жертва, която увещава да купи 2-3 иконки, за да помогне на бедните сирачета от домовете.
Малцина граждани проверяват дали наистина има такъв дом. Но и не правят възражения, защото са ощипани с малка сума, твърдят препатили.

Самозванци слагат касички за помощи в магазините

Снимка: "Монитор"

Стамова не крие, че също е била обект на измама.

Много мошеници шетат от името на Българския червен кръст не само в столицата, но и в останалите градове, дори в по-малките населени места в страната, съобщи директорката на БЧК София - град Йорданка Стамова. Дори на мен са звънели на вратата у дома, но като им поискам документите, бягат, добави тя и предупреди, че менте червенокръстци вече поставят касички с емблемата на благотворителната организация за уж болни деца в големите магазини в столицата. Неотдавна й се случило, докато плаща сметката си, жена да й поиска средства точно за такава цел. Дори й показала визитка на БЧК, досущ като нейната.
Нямаме практика да събираме дарения поименно, за определено лице, още по-малко да поставяме касички тук и там в магазините. Това се прави само когато има акция и за нея обществеността е предупредена чрез медиите, разясни системата Стамова.
По думите й е напълно възможно мошеници да разполагат и с оригинални кочани с квитанции за дарения, събирани от БЧК, тъй като в някои от офисите на организацията са се случвали и кражби. Преди време столичната организация дори издирвала с полиция жена, пожелала да работи като доброволка, но после завлякла документация и изчезнала. Директорката на столичната организация на червенокръстците не изключва и възможността мошениците да отпечатват документи с логото на БЧК.
Имали сме и друг път подобни сигнали за доброволци менте. Преди време дори засякохме фалшива институция, създадена в Пловдив, заимствала името на БЧК, но която работеше предимно в София и дори във Варна, откъдето ми се обаждаха хора, усъмнили се в дейността й, обясни Йорданка Стамова и добави, че мошениците с присвоеното име дори са събирали средства от пътници в междуградските автобуси преди те да потеглят.
Събираме пари за БЧК, понякога и от врата на ръка, но имаме специални осъвременени кочани с отрязък, който се дава на дарителя, обясни тя и посъветва хората да не се предоверяват, а да поискат документите на фондонабирачите, както се наричат доброволците, събиращи средства за организацията. Те включват, освен личната карта, още карта на фондонабирач, на която е записано изрично, че лицето има право да извършва тази дейност, и удостоверение от БЧК. Тя посъветва гражданите да не дават нито стотинка, ако "доброволците" откажат да се легитимират и дори да се обадят на БЧК или в полицията. Според нея е напълно възможно скоро да тръгнат и измамници, които събират средства за пострадалите от войната в Грузия.
Такива хора убиват дарителското чувство у българина и подронват авторитета на БЧК, заяви Стамова.
При подозрение за доброволци измамници тя препоръча столичани да се обаждат в софийската организация на БЧК, на телефон: 81 22 822

Директорка на дом разобличава мошеници

Измамници започнаха да събират пари за деца сираци във Велико Търново. Те обаче направиха фаталната грешка да обявят, че събират парите за питомците на местния дом "Пеню и Мария Велкови". Директорката на дома веднага реагира и публично обяви, че никой не се е свързвал с нея и тя не е давала съгласието си никой да събира пари за нейния дом. За да избегнат тази "досадна" грешка, която може да и създаде проблеми и неприятности, сега изпечените мошеници вече предпочитат домове, намиращи се на най-малко 150-200 км от мястото, където те мамят хората.
По време на туристическия сезон във Велико Търново масово прииждат "доброволци" на различни фондации, които събират средства за лечение на болно дете, младеж и по-рядко на възрастен човек. Възможно е някои от фондациите наистина да са се посветили на благородната кауза.
Как обаче да повярваш на човек, обвързан с договор с фондацията Х, в който е написано: "Агентът на фондацията получава 20% от събраните от него постъпления." Ако една фондация е склонна ей така, с лека ръка да раздава една пета от парите, които събира за изцелението на някой тежко болен, това май намирисва на нещо съмнително, питат се гражданите.
При въпроса имат ли издадени разрешителни от община и полицията за подобна дейност обаче, "доброволците" те прекъсват разговора и изчезват яко дим.
Снимка: "Монитор"
Трапезариите за бедни на БЧК се финансират от
дарителски средства, но те не се събират по домовете

Тарикати по морето просят левчета за манастири

Духовниците отричат да са давали разрешение някому да събира пари

СИЛВИЯ АНГЕЛОВА

Великотърновският митрополит Григорий

Момчета и момичета с големи кръстове на вратовете и демонстративно смирени физиономии, но настойчиви гласове просят пари в Несебър, Созопол и Поморие за възстановяване на манастири, установи репортерска проверка на "Монитор". Те твърдят, че със средствата ще бъдат възстановени Дряновският манастир, а още Троянският и Бачковският. Най-често те се събират по трима-четирима пред средновековните порти в Несебър. От българи искат по лев, а от чужденците - до два лева. Пробутват и по някоя "осветена" икона. Когато забележат полицейската патрулка, се правят на разсеяни туристи.
Чух, че съществувала някаква фалшива кампания да спасим Дряновския манастир, но аз не съм давал разрешение никому да събира средства за обителта. Така коментира акцията за "Монитор" Великотърновският митрополит Григорий, в чиято епархия е Дряновският манастир. Това са поредните мошеници, които си позволяват да спекулират с храмове и светини и да прибират средства. Господ да ги съди, и то да ги съди справедливо, защото се гаврят със светата обител и погазват дарителското чувство у българина, заяви духовникът.
Дядо Григорий окачестви деянието на "доброволците" като пладнешки обир и призова никой от туристите по Черноморието да не дава пари за манастири на случайни лица на улицата, тъй като става дума за зле прикрита измама. Той не изключи вероятността тези лица да са свързани с престъпна банда и да предават средствата на своите тартори по подобие на просещите деца в някои големи градове.
Репортерска проверка на "Монитор" в Бачковския и Троянския манастир установи, че оттам също не е давано разрешение за набиране на средства за двете обители.

Няма коментари: