вторник, 26 август 2008 г.

Дядо Николай без документи за собственост на “Св. св. Кирик и Юлита”


Силвия Николова,
в-к "Монитор", 27 август 2008 г.
Пловдивският митрополит Николай, както и самата митрополия нямат документи за собственост на манастирския комплекс "Св. св. Кирик и Юлита" край Асеновград, съобщи зам.-председателят на Съюза на архитектите в България арх. Здравец Хайтов, който отговаря за имуществото на съсловната организация, и добави, че е научил от медиите за намерението на владиката да подаде съдебен иск архитектите да напуснат имота до края на месеца.
Сградите на "Св. св. Кирик и Юлита" са изградени изцяло със средства на САБ без никаква държавна помощ и нито един църковен лев, подчерта председателят на управителния съвет на съсловната организация арх. Спиридон Ганев.
Оказва се, че Пловдивската митрополия е отдала безвъзмездно и за безсрочно ползване постройките на обителта през 1982 г. Тогава те са били в окаяно състояние и полуразрушени. В продължение на 40 години, след 1944 г., манастирът е функционирал като концлагер. В началото на 50-те години там е била настанена психиатрична клиника. Въз основа на сключен през 1982 г. договор между Пловдивската митрополия и САБ на това място започва изграждането на творчески комплекс на съюза.
В бъдеще САБ може да реши да дари манастира на Пловдивската митрополия, но това решение трябва да се одобри на архитектурен конгрес, а не да става под "уличен натиск", коментира арх. Иван Станишев. По думите му проектите на всички църкви и параклиси от последните 20-30 години са били безвъзмездно създадени от архитекти.

Няма коментари: