вторник, 12 август 2008 г.

Попът подпалвач поиска църковна полиция


Панкратий (в дясно)

Силвия Николова,
в-к "Монитор", 13 август 2008 г.

Църквата да създаде ведомствена полиция, която да охранява храмовете и манастирите, поиска йеромонах Панкратий, който минала седмица на два пъти пали Гложенския манастир и изпепели джипа си, като преди това подложи на пряк обстрел гости на обителта. Той е под домашен арест в Правешката света обител. Срещу него е образувано дознание за хулиганство и посегателство върху чужда собственост.
Както всички банки, офиси, държавни учреждения, така и към църквата да има охранителна фирма, която да пази храмовете и манастирите от кражби, настоя йеромонах Панкратий. По думите му така трябва да се възпират хората с престъпни криминални намерения, които посещават тези места.
Църквата е отделена от държавата, тя е бедна и притисната в ъгъла. Ние сме принудени да се превръщаме едва ли не в компаньонки и жигола, за да поддържаме тези културно-исторически обекти, добави той.
Бившият игумен на Гложенския манастир не пожела да отговори дали е предизвикал пожара в светата обител, а също и как е запалил автомобила си.
Трима лекари - специалисти в Ловешкия психодиспансер не намериха никакви пиромански и маниакални наклонности, не съм луд, всичките ми действия са провокирани от силен афект - това значи гняв, ярост, провокирана от нещо. Стрелях срещу фалша, лъжата, лицемерието на една рухнала и умряла в историята ни система - става дума за Държавна сигурност и КГБ. Аз съм първият дръзнал да стреля срещу генерал-майор от системата, добави йеромонах Панкратий.
По думите му случилото се в Гложенския манастир е организирана атака срещу самия него, но той не уточни кой стои зад нея.
Ние монасите да не сме паднали от Марс, ние също сме хора, също изпитваме болка и гняв, така той отговори на въпроса дали е редно един свещеник да използва оръжие.
Йеромонах Панкратий се закани да съди човека, който на 3-ти август го провокира - това е Бисер Доков от село Голяма Брестница.

Няма коментари: